Sådan kan du tage klimaansvar

At tage klimaansvar kan være simple ændringer i din hverdag som at købe mere genbrug, indføre en kødfri dag om ugen eller køre mere med offentlig transport. Men det kan også være at debattere klimaforandringernes konsekvenser med din nabo, din mor eller din lokale politiker. 

Se her hvad du kan gøre.

 • Tag en kødfri dag

  Spis mere kål, kartofler eller andre former for grøntsager frem for rødt kød. Kød er så stor en CO2-synder, at selv en lille ændring i kosten betyder mere, end hvis man sparer 10 procent på både benzin, el og varme. Oksekød udleder 27 kilo CO2 pr. kilo kød, mens 1 kilo kartofler udleder sølle 0,22 kilo CO2. Så det gør en forskel, hvis du erstatter koteletten med falafel en gang om ugen.

 • Tag genbrug på

  Hvert stykke tøj koster 50 kg CO2. Køber du 5 stykker tøj pr. måned i et år, udleder du dobbelt så meget CO2 som en fly-rejse til New York. Vi siger ikke, at du skal stoppe med at købe tøj. Du skal stadig være fin og lækker. Bare du tænker over det og ikke går shopaholic. Det gælder faktisk også dine elektroniske gadgets. Fremstillingen af en smartphone eller tablet udleder op mod 1 ton CO2. Det er mere end en dansker gennemsnitligt udleder om året på elforbrug alene.

 • Tag grøn investering seriøst

  Der kræves store investeringer i klimaløsninger, når verden stiller om til en bæredygtighed. Du kan hjælpe med at flytte dine penge fra fossile brændsler til klimaløsningerne uanset om det er din bankkonto, evt. investeringsforeninger i netbanken, eller den pensionsopsparing alle danske lønmodtagere har, som del af deres ansættelse.

 • Tag pungen op af lommen

  Med en donation til VedvarendeEnergi, stor som lille, er du med at støtte kampen mod klimaforandringer. Det betyder nemlig, at VedvarendeEnergi kan sætte flere klimaprojekter i gang og dermed fortsætte arbejdet for en mere bæredygtig verden.

 • Tag en klimadebat

  Lande over hele verden har sat sig fælles mål om at begrænse klimapåvirkning og global ulighed. Parisaftalen og FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling samler nationerne om det globale ansvar, men der er stadig langt til handling. Der er brug for mere politiskhandling om klimaforandringerne, konsekvenser og ansvar. Sæt fokus på klimaet  med dine venner, din familie og dine lokale politikere.

 • Tag cyklen

  Hele 30 procent af den samlede CO2-udledning i Danmark kommer fra biler, busser og fly – og det tal er stærkt stigende.  Mens flyturen er den helt store synder, udgør persontransport i privat bil for en gennemsnitlig dansker ¼ af den samlede CO2 udledning. Så hold sommerferien i Danmark og tag cyklen, bussen eller find et lift på gomore, når du skal på arbejde – så er du godt på vej.

 • Tag fat i dit energiforbrug

  Du kommer langt ved at tage fat i at reducere dit energiforbrug i din bolig. Hvis du bor i et parcelhus på 130 og udskifter din ældre oliekedel til jordvarme giver det dig en årlig CO2 besparelse på 3,9 tons. Efterisolerer du dit loft på 130 m2 loft med ekstra 200 mm isolering, giver det en årligt CO2 besparelse på 640 kg. Du kan også gøre mindre ting, som at slukke for alle elektriske apparater om natten - især ungernes spillekonsoller, computere og fjernsyn bruger en del strøm i standby tilstand.

 • Tag frivillig-trøjen på

  Som frivillig i en grøn organisation bidrager du i høj grad til et større klimaansvar i Danmark og er mere værd end et økonomisk bidrag. Der er mange gode, stærke miljøorganisationer i Danmark. Du er selvfølgelig velkommen til at være med hos os i VedvarendeEnergi eller vores ungdomsorganisation UngEnergi.

Der er så mange ting, du kan gøre. Så hvad gør du? Tag #klimaansvar.

logo_klimaansvar_ve